2010. július 21., szerda

Új vezérigazgatót keres a Nokia?

A The Wall Street Journal beszámolója szerint a finn gyártó még ebben a hónapban bejelentheti Olli-Pekka Kallasvuo visszavonulását.

A Nokia vezetősége és befektetői is jól tudják, hogy a cég felépülése csak hosszú és kemény munkával lesz elérhető, hiszen a mobilpiac minden szegmensét közel két évtizedig uraló gyártó az elmúlt néhány év alatt sikeresen elvesztette a legnagyobb nyereséggel kecsegtető felsőkategóriás okostelefonok piacát és csupán az agresszív árversenynek köszönheti, hogy még mindig meg tudta őrizni első helyét. A The Wall Street Journal értesülései szerint a finn gyártó még ebben a hónapban dönthet a jelenlegi vezérigazgató, Olli-Pekka Kallasvuo leváltásáról, hiszen a cégvezető irányítása alatt az Apple piaci belépője óta nem voltak képesek kezelőfelület terén is versenyképes ajánlattal előrukkolni.
Piaci elemzők szerint a gyártó számára a legveszélyesebb, hogy a fiatalok körében már nem trendi Nokia mobilokkal rohangálni, hiszen azok a kiöregedett hardveres platform és a múltat idéző kezelőfelület szimbólumává váltak, míg az Apple és Google megoldásai a fejlesztők számára is vonzó, egységes és friss ötletekkel teletűzdelt platformot jelentenek. A finn óriás vezetése számos súlyos stratégiai hibát követett el, hiszen sem a felsőkategóriás modellek, sem pedig a vonzó külsővel rendelkező olcsó érintőkijelzős ajánlatok piacán nincsenek jelen, melyre a holnapi negyedéves beszámoló is egyértelműen rá fog mutatni. Az Ovi szolgáltatások és a korlátlan zeneletöltés szintén remek ajánlatok lehetnének, de amilyen jó volt az elképzelés pont olyan gyenge lett a stratégia végrehajtása, hiszen a legtöbb készülékben még ma is csak félig-meddig kerültek integrálásra és ott sem éppen könnyen használható felülettel. A gyenge marketing, az inkonzisztens termékpaletta és a rohamosan fejlődő piac mellett dinoszauruszként való cammogás egyértelműen változásért kiált és itt most nem egy-két használható termék bemutatására lesz szükség, hanem újra vonzóvá kell tenni a Nokia kissé megtépázott nevét.
A Reuters szerint a finn gyártó valószínűleg nem cégen belüli vezetőt javasol majd, de ha mégis, akkor a pozícióra Anssi Vanjoki, a Nokia mobil megoldások részlegének frissen kinevezett igazgatója tűnik a legesélyesebbnek. A Nokia szóvivője nem kommentálta sem a The Wall Street Journal, sem pedig a Reuters közleményét.

Forrás: Mobilarena


Bookmark and Share

Új vezérigazgatót keres a Nokia? ~ Nokia 5230 Stuffs - Hírek Nokia, Samsung, Motorola... mobiltelefonokról
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites Még több

 
Powered by Blogger