2010. július 23., péntek

A mobil miatt lustul el az agyunk

Annyira elkényelmesedtünk, és csak a mobiltelefon memóriájára bízzuk számaink tárolását, hogy még legjobb barátunk mobilszámát sem tudjuk fejből - derül ki egy felmérésből.


A brit adatbiztonsági cég megbízásából készített felmérés szerint a számsorok megjegyzése komoly nehézséget okoz: ötből négy ember képtelen volt felidézni azt a mobilszámot, melynek memorizálására öt másodpercet kapott.

Glenn Wilson pszichológus szerint ahogy a technológia egyre kifinomultabbá válik, úgy hanyagoljuk el egyre inkább saját memóriánkat és támaszkodunk a használt készülékekben tárolt adatokra, számokra. „Azért jelent ez gondot, mert ezek az eszközök elveszhetnek, megsemmisülhetnek, és ekkor teljesen kiszolgáltatottá válunk. Ez a jelenség időskori mentális állapotunkra is kihathat, mivel a memória fejlesztéséhez, szinten tartásához, sok más képességhez hasonlóan gyakorlás szükséges".

Érdekes módon egyébként a szám-amnézia csak a mobilszámokra vonatkozik: a lassan kihaló vezetékes számokat az emberek többsége jóval könnyebben megjegyzi: a felmérésben résztvevők 92 százaléka emlékezett otthoni vezetékes telefonszámára, 60 százalékuk pedig még szülei vezetékes számát is fejből tudta.

Forrás: Mobilport


Bookmark and Share

A mobil miatt lustul el az agyunk ~ Nokia 5230 Stuffs - Hírek Nokia, Samsung, Motorola... mobiltelefonokról
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites Még több

 
Powered by Blogger