2010. december 16., csütörtök

Nokia: További 13 szabadalmat sért az Apple

Európában további szabadalmak megsértése miatt nyújtott be keresetet az Apple ellen a Nokia.

Az Egyesült Királyságban, Németországban és Hollandiában további 13 szabdalom megsértése miatt nyújtott be keresetet az Apple ellen a Nokia, melyek között olyan kezelőfelülettel kapcsolatos megoldások is szerepelnek, melyek az iPhone bejelentése előtt több mint 10 évvel kerültek levédetésre. Paul Melin, a Nokia szellemi tulajdonokért felelős vezetője szerint ebbe a kategóriába tartozik az érintőkijelzőn ujj elhúzásával történő navigálás, illetve a készüléken elérhető alkalmazásbolt is, mely folyamatosan változó szolgáltatásokhoz és tartalmakhoz biztosít hozzáférést.
Az Egyesült Királyság Legfelső Bíróságához, valamint Düsseldorf, Mannheim és Hága illetékes bíróságaihoz benyújtott keresetekben ezen túlmenően hívóképpel, háttérvilágítással, több rádiós modul integrálásával, üzenetkezeléssel, zajelnyomással, modulátor- és antennastruktúrákkal, chipsetekkel és adatkártyákkal kapcsolatos levédetett megoldások is említésre kerültek.
Az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságához (US International Trade Commission – US ITC) korábban benyújtott keresetekben említettekkel együtt 37-re nőtt az Apple által illetéktelenül használtnak vélt szabadalmak száma, melyek többsége hardveres és adatátviteli megoldásokkal kapcsolatos. Az elmúlt két évtizedben a Nokia több mint 40 milliárd eurót, azaz 11 billió forint feletti összeget fordított kutatásokra, mely révén több mint 11 000 szabadalmat felvonultató portfólióval rendelkezik. A finn gyártó levédetett megoldásainak zöme megfelelő licencdíjért cserébe, illetve keresztlicenc-megállapodások keretében más gyártók számára is elérhető.


Forrás: Mobilarena


Bookmark and Share

Nokia: További 13 szabadalmat sért az Apple ~ Nokia 5230 Stuffs - Hírek Nokia, Samsung, Motorola... mobiltelefonokról
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites Még több

 
Powered by Blogger