2011. február 14., hétfő

Nokia: Miért nem lett volna jó az Android?

Stephen Elop elárulta, hogy az Android platform használata is szóba került, de az stratégiailag nem tűnt volna jó választásnak.

A Nokia és a Microsoft együttműködésének bejelentését követően Stephen Elop, a Nokia Microsofttól átigazolt vezérigazgatója, és Steve Ballmer, a Microsoft első embere a szövetség hátteréről, illetve a Goolge platformjával kapcsolatos pletykák hátteréről is beszélt. A finn óriás vezetője elárulta, hogy az Android platform használatának lehetősége korábban szóba került, ám ott túlságosan is bonyolultnak tűnt a többi gyártó ajánlatai közül való kiemelkedés, ráadásul a kapcsolódó szolgáltatásokból származó bevételek jelentős része is a Google zsebében landol, mely igen alacsony profitot helyezett kilátásba hosszabb távon is. Ballmer megerősítette, hogy noha az együttműködési megállapodás nem kizárólagos, de a Nokia számára egyedülálló módon adott lesz a lehetőség a konkurens gyártók ajánlataitól eltérő modellek és kezelőfelületek megalkotására. Az első Windows Phone 7 alapú Nokia modell ugyan egyelőre nem került bemutatásra, de annyi azért kiderült, hogy a két óriás mérnöki részlege már hosszabb ideje együtt dolgozik rajta, így az még idén piacra kerülhet.
Stephen Elop szerint még idén piacra kerül egy MeeGo alapú készülék, ám a megfelelő ökoszisztéma hiánya miatt az csak a Mameo 5 alapú N900-hoz hasonló kísérleti projekt lesz, melyet követően a MeeGo csoport a jövő okostelefonjainak és kezelőfelületeinek kutatására helyezi át a hangsúlyt. Megerősítést nyert az is, hogy a Nokia internettáblák piaci bevezetését is tervezi, de egyelőre nem tudni, hogy az a Microsoft valamelyik platformja, vagy esetleg egy házon belül fejlesztett megoldás köré épül-e. Elop azt is hangsúlyozta, hogy a Nokia mindig is finn gyártó marad, vagyis a Szilícium Völgybe való átvándorlás körüli pletykák teljesen alaptalanok. Jelentősen megkurtításra kerülnek ugyanakkor a kutatás-fejlesztési részleg költségei, vagyis a hangsúly a hatékonyság növelésére tolódik.


Forrás: Mobilarena

Bookmark and Share

Nokia: Miért nem lett volna jó az Android? ~ Nokia 5230 Stuffs - Hírek Nokia, Samsung, Motorola... mobiltelefonokról
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites Még több

 
Powered by Blogger