2011. február 14., hétfő

Fokozatosan áll le a Symbian fejlesztése

A finn gyártó még legalább százötvenmillió Symbian alapú okostelefon eladását tervezi a fejlesztések teljes leállítása előtt.

A Windows Phone 7 platform adoptálásával egy időben Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója hivatalosan is bejelentette a Symbian rendszer fejlesztésének fokozatos leállítását, mely a fejlesztőmérnökök és ezzel együtt a fejlesztési költségek jelentős csökkenését is magával hozza. A finn gyártó a következő évek során még körülbelül 150 millió Symbian alapú készülék eladását tervezi, mely idő alatt a platformhoz folyamatos frissítések és újabb szolgáltatások is elérhetőek lesznek. Hivatalosan nem került megerősítésre ugyan, de valószínűleg rövidesen elérhető lesz a frissített böngészőt és ráncfelvarrt kezelőfelületet felvonultató Symbian PR 2.0 is, mely a jelenlegi Symbian^3 alapú modellek használhatóságát is jelentősen megnöveli.
A Symbian franchise rendszerben más gyártók és szolgáltatók számára is elérhető marad, melytől a Nokia a fejlesztési költségek egy részének megtérülését reméli. A Symbian rendszer fejlesztésének leállítására valamikor a jövő év végén vagy 2013 elején kerülhet sor, legalábbis ha a gyártó valóban a jelenlegi stratégiáját fogja követni. A szkepticizmus egyáltalán nem véletlen, hiszen az utóbbi időben a Nokia szavahihetősége enyhén szólva is megkérdőjelezhetőnek bizonyult, hiszen pár hónapja még a Symbian rendszer melletti elkötelezettségét harsogta minden csatornán, most pedig a fejlesztések leállítása mellett döntött.


Forrás: Mobilarena

Bookmark and Share

Fokozatosan áll le a Symbian fejlesztése ~ Nokia 5230 Stuffs - Hírek Nokia, Samsung, Motorola... mobiltelefonokról
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites Még több

 
Powered by Blogger