2011. február 1., kedd

Már az Android a legnépszerűbb oprendszer

Sokáig tartotta magát a Nokia Symbian platformja, de bekövetkezett az, amire egy ideje számítani lehetett: a Google beelőzte a finneket.

A gyártók közül legutolsóként a Samsung állt ki a Symbian operációs rendszer mögül: a dél-koreaiak október elején jelentették be, hogy december 31. után nem kívánnak foglalkozni vele. Közvetlen előtte a a Sony Ericsson tett így, indokként megjegyezve: szerintük "nincs látható igény" a piacon a symbianos okostelefonokra.
A Nokia által egyedül vitt operációs rendszer többek közt a kiadott mobilok egy gyártóra szűkülésének, de főleg lemaradásának köszönheti, hogy immár csak a második legnépszerűbb az eladott mobilok tekintetében. A Canalys elemzőcég számai szerint a tavalyi utolsó negyedévben eladott készülékek mindössze 30.6 százaléka volt symbianos, ami az egy évvel korábbi 44.4 százalék után hatalmas visszaesés.A piacvezető immár az egy év alatt 615.1 százalékos növekedést felmutatni képes Google, illetve az általuk fejlesztett Android: a 2009 végi 8.7 százalék után immár a készülékek harmada (32.9 százaléka) androidos. Ez egyébként 33.3 millió telefont jelent, szemben a Nokia rendszerének 31 milliójával szemben. És a menetelés még csak most kezdődött.

A további sorrend Apple, RIM, Microsoft, ez utóbbi cég Windows Mobile/Phone rendszere egy év alatt 20 százalékot vesztett, az utolsó negyedévben már csak 3.1 milliónyi ilyen telefont tudtak eladni a Canalys becslései szerint.


Forrás: Mobilport

Bookmark and Share

Már az Android a legnépszerűbb oprendszer ~ Nokia 5230 Stuffs - Hírek Nokia, Samsung, Motorola... mobiltelefonokról
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites Még több

 
Powered by Blogger