2011. január 14., péntek

Apple: Kijelző feletti ujjak érzékelése

Az Apple legújabb szabadalma az érintőkijelzőt megközelítő ujjak érzékelésének módszerét írja le.

Az Apple kapacitív multitouch kijelzője komoly változást hozott a mobiltelefonos kezelőfelületek világában, hiszen ma már a legtöbb gyártó igyekszik kihasználni az egyszerre több érintés követésének lehetőségét. Habár az érzékelés pontossága az elmúlt években sokat fejlődött, forradalmi változásokról nem igazán lehetett hallani. Az Apple legújabb szabadalmában felvázolt megoldás azonban ismét komoly változásokat hozhat, hiszen a jövőben a kijelzőt megközelítő ujjak mozdulatait is követni lehet majd, vagyis az érintést megelőző várakozási idő és mozdulatsor is befolyásolhatja a műveletek elvégzését.
A szabadalmi beadvány szerint a kapacitív érzékelőrétegre kötött megfelelő váltakozóáramú jel, illetve egy alatta elhelyezett, azonos jelformájú vezérlőjellel meghajtott árnyékoló réteg bevonásával jelentősen javítani lehet a kijelző feletti terület érzékelésének pontosságát. Ily módon viszonylag pontosan meghatározható lehet a megjelenítő felett lebegő ujj vagy ujjak helyzete és elmozdulásai is, vagyis fizikai érintés nélküli vezérlésre is lehetőség nyílik. Egyelőre nem tudni, hogy az Apple pontosan milyen műveletek elvégzésére szeretné felhasználni az új technológiát, de például fotózás közben az érintőkijelző bizonyos területének megközelítésekor már elkezdődhet a fókuszálás, míg az érintéskor elkészülhet a kép.
Az Apple mellett egyébként a Nokia is kutatja az érintés nélküli vezérlés lehetőségeit, bár a finn óriás mágneses mező helyett infravörös kamerák bevonásával szeretné felismerni a kijelző feletti ujjak helyzetét. A Nokia egyelőre fejlesztés alatt álló megoldása akár több centiméteres távolságból is lehetővé teszi az ujjak térbeli elmozdulásainak követését, ám a kamerák képének feldolgozása jóval nagyobb számítási teljesítményt igényel.


Forrás: Mobilarena

Bookmark and Share

Apple: Kijelző feletti ujjak érzékelése ~ Nokia 5230 Stuffs - Hírek Nokia, Samsung, Motorola... mobiltelefonokról
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites Még több

 
Powered by Blogger