2010. október 15., péntek

A Foxconn cáfolja a munkásai kihasználását

A kínai gyártó szerint teljesen alaptalanok az alkalmazottak kizsákmányolásával és az erőfölénnyel való visszaéléssel kapcsolatos pletykák.

Az Apple iPhone, valamint Nintendo és Dell modellek szerződéses gyártójaként is ismert Foxconn neve számos alkalommal került mostanában az újságok címlapjára, hiszen a munkahelyi stressz miatt számos fiatal alkalmazottja vetett véget életének. Egy nemrég kiszivárgott elemzés szerint a dolgozók legalább fele valamilyen munkahelyi visszaélés áldozata lett, ám a Foxconn szerint ezeknek nincs semmi valóságalapja, ugyanis az alkalmazottak pozitív és biztonságos légkörben dolgoznak. A korábbi öngyilkossági hullámot követően a gyártó azonnal vizsgálatot rendelt el és a munkahelyi körülmények javítása mellett az órabéreket is jelentősen megemelte.
Egyelőre nem tudni, hogy a legújabb elemzéseknek mennyi a valóságalapja, egyes források szerint ugyanis a beszámoló célja csupán a gyártó lejáratása lehet, mely révén politikailag is alku-pozícióba kényszeríthető. Akár így, akár úgy, azért elkeserítő, hogy egy olyan prémium haszonnal dolgozó gyártó, mint az Apple nem fektet komolyabb figyelmet a szerződéses partnerek alkalmazottainak munkahelyi körülményeire. Ezzel szöges ellentétben a lényegesen kisebb nyereséggel üzemelő Nokia nemrég épp a hosszú távú fenntarthatóság terén elért eredményeiért kapta meg a legrangosabb kitüntetést, hiszen a finn óriás a beszállítóival szemben is szigorú környezetvédelmi és munkahelyi követelményeket támaszt, melyek betartását folyamatosan ellenőrzi.

Forrás: Mobilarena


Bookmark and Share

A Foxconn cáfolja a munkásai kihasználását ~ Nokia 5230 Stuffs - Hírek Nokia, Samsung, Motorola... mobiltelefonokról
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites Még több

 
Powered by Blogger