2010. november 12., péntek

A Symbian UI javítására fókuszál a Nokia

A Nokia okostelefonos részlege a Symbian kezelőfelületének tökéletesítésén munkálkodik.

Jo Harlow, a Nokia okostelefonos részlegének vezetője a Symbian Exchange and Exposition (SEE 2010) alkalmával beszélt a Symbian kezelőfelület átalakulásáról és a platform házon belüli fejlesztésének előnyeiről. A részlegvezető az Engadgetnek adott interjú során megerősítette, hogy a Nokia gőzerővel dolgozik a platform kezelőfelületének csiszolásán, így 2011 elején elérhető lesz a sokak által hiányolt függőleges QWERTY gombsor, a SWYPE és az osztott képernyős szövegbevitel is, melyet követően a Symbian rendszer kezelőfelületének megjelenése is sokat változik majd. Habár túl sok szó nem esett az új felületről, céghez közeli forrásokból már tudni lehet, hogy az új megoldás a Symbian^3 widget alapú készenléti kijelzőjéből és az Android rendszer menürendszerének struktúrájából építkezik majd.
Harlow szerint a platform és a felület házon belüli fejlesztésének számos komoly előnye lesz, hiszen így elkerülhető a Symbian Foudnation egy-egy fő kiadására való várakozás, illetve az azt követő hosszadalmas testreszabás, mely révén a fejlesztési ciklus gyorsabb és átláthatóbb lesz. Az új inkrementális frissítési modellnek köszönhetően a rendszerkomponensek frissítése külön-külön is megoldható lesz ugyanúgy, ahogy az az Ovi Maps, illetve a névjegyzékbe beépülő Ovi Contacts esetén is megoldott. A részlegvezető arra is utalt, hogy sokan nem tudnak különbséget tenni az operációs rendszer és a kezelőfelület között és, noha a Symbian esetén az utóbbit valóban számos kritika érte, az operációs rendszer szolgáltatásai, valamint a fejlett memória- és energiagazdálkodása messze túlmutat a konkurens megoldásokon.
A MeeGo modellek kapcsán Jo Harlow csupán annyit árult el, hogy azok a jelenlegi okostelefonokon messze túlmutatnak majd, vagyis a középmezőnyben továbbra is megújuló Symbian platform lesz majd jelen. A fejlesztők számára komoly előny ugyanakkor, hogy a Qt keretrendszer segítségével elkészített alkalmazások mindkét platformra módosítás nélkül lefordíthatóak. Ugyanígy a két platform bizonyos szolgáltatásai házon belül is közös alapokból építkeznek majd, noha a két termékkategória egészen más koncepció köré épül.

Forrás: Mobilarena


Bookmark and Share

A Symbian UI javítására fókuszál a Nokia ~ Nokia 5230 Stuffs - Hírek Nokia, Samsung, Motorola... mobiltelefonokról
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites Még több

 
Powered by Blogger