2010. szeptember 30., csütörtök

A menedzsment lassította a Symbian fejlesztését?

A The New York Times állítása szerint a Symbian már 2004-ben 3D felületet kapott volna, ha a vezetés nem állította volna le a fejlesztéseket.Stephen Elop, a Nokia Microsofttól átigazolt új vezérigazgatója számára nem lesz egyszerű feladat a fejlesztéseket lassító, bürokratikus cégszerkezet átalakítása, ám jelen formájában a Nokia hosszabb távon nem lesz képes lépést tartani a piac változásaival. A helyzet súlyosságát egyértelműen jelzi az is, hogy a cég 140 éves fennállása óta Stephen Elop az első, nem finn származású vezérigazgató, akitől a befektetők komoly változásokat és határozott fellépést remélnek. A The New York Times állítása szerint a felső vezetés átalakítása már csak azért is szükséges, mert a Symbian platform gyengülésének hátterében egyértelműen hibás menedzsmenti döntések állnak.
Ari Hakkarainen, a Series 60 készülékek fejlesztéséért felelős korábbi részlegvezető állítása szerint a gyártó már 2004-ben előrukkolt egy méretes érintőkijelzővel szerelt, Symbian alapú készülékkel, melyet azonban az akkoriban még igen drága színes érintőkijelző alkalmazása miatt a vezetőség túlságosan is költséges projektnek ítélt. A Nokia 7700 néven bejelentett, majd végül számos átalakítás után 7710 néven piacra dobott készülék utódainak fejlesztését a vezetőség végül 2005-ben teljesen leállította
Kai Nyman, a Nokia üzleti termékstratégiájáért felelős vezető mérnöke szerint már évekkel ezelőtt is lehetőség lett volna a Symbian rendszer teljes újraírására, hiszen idő, pénz és emberi erőforrás is rendelkezésre állt, ám a projekt sosem kapott zöld utat. Juhani Risku, a Symbian kezelőfelület 2001 és 2009 közötti felelőse szerint csapata több mint 500 módosítási javaslattal állt elő, melyek között a manapság oly divatos 3D megoldások alkalmazása már hosszú évekkel ezelőtt szerepelt, ám a 3D gyorsító beépítése 2-3 dollárral megemelte volna a telefonok anyagköltségét, így valamennyi módisítási javaslat visszautasításra került.
Megfelelő felső vezetés esetén a Symbian platform tehát legalább öt-hat év piaci előnnyel rendelkezne a jelenlegi két-három éves lemaradása helyett, mely behozása ugyan messze nem lehetetlen, de nem is lesz egyszerű feladat. A Nokia N8 piaci bevezetése a cégtől hamarosan távozó Anssi Vanjoki szerint egy új korszak kezdetét jelenti, mely stratégia azonban csak a jövő év elején piacra kerülő Symbian^4 rendszerben fog kiteljesedni.


Forrás: Mobilarena

Bookmark and Share

A menedzsment lassította a Symbian fejlesztését? ~ Nokia 5230 Stuffs - Hírek Nokia, Samsung, Motorola... mobiltelefonokról
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites Még több

 
Powered by Blogger