2011. április 1., péntek

Megkötések az Android platformot használó készülékekkel szemben

A közeljövőben Android operációs rendszerrel szerelt készülékek kizárólag a Google által jóváhagyott tartalmakkal és kinézettel kerülhetnek forgalomba.

A Businessweek értesülései alapján az Android operációs rendszer már egyre kevésbé követi az eredetileg kigondolt irányelvet, mely a rendszer nyíltságán és testre szabhatóságán alapul, mivel ezeket az elveket a Google jelentősen meg is szenvedte. A Honeycomb verzió forráskódjának visszatartásával minden olyan vállalat kiesik a körből, melyek nem tagjai az OHA szövetségnek, viszont a szövetségen belüli cégeknek is egyre komolyabb szabályokat kell eltűrniük. A Google nem tette lehetővé, hogy a Verzion Wireless, Droid készülékein a Bing keresőmotort használják, mivel a Microsoft hatalmas vetélytárs ezen a piacon. A Facebook egyedi kinézet iránti "erőlködése" is eredménytelennek tűnik, mivel az online alkalmazások terén hatalmas vetélytársnak számít a keresőóriás számára.

Andy Rubin elmondása alapján a keményebb kontrollálásra a rendszer szétesése miatt van szükség és erre a cégnek minden joga meg is van, mivel a szükséges rendelkezések az Android licencfeltételei között már a kezdetek óta szerepelnek. A gyártók, melyek nem értenek egyet a Google szabályokon belüli megkötéseivel, ezután is használhatják saját megformálásukra a rendszert, viszont számolniuk kell arra, hogy az Android Market elérése bezárul előttük, ezen kívül még az eléggé komoly piaci késéseket is számba kell venniük, hiszen a Honeycomb forráskódjának kiadása is csak akkor kerül sorra, mikor a Google partnerei már rég a piacon árulják legújabb készülékeiket.

A Bloomber értesülései szerint a jövőben, a Google-el kapcsolatban álló cégek csak olyan tartalmakat és kezelőfelületeket használhatnak, melyet a keresőóriás jóváhagyott.Az Engadget híradása szerint a piaci vetélytársak kizárása miatt az Egyesült Államok versenyhivatala is vizsgálatot indított. Stephen Elop szerint az Android platform alapjait a nyíltforrású világ alapozza meg, ám a rendszer jövője egészen mást tartogat.


Forrás: Mobilaréna

Megkötések az Android platformot használó készülékekkel szemben ~ Nokia 5230 Stuffs - Hírek Nokia, Samsung, Motorola... mobiltelefonokról
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites Még több

 
Powered by Blogger